Ayıplı Araç (Seçimlik Hakların Kullanımı) İhtarname Örneği

Ayıplı Araç Satışı – İhtarname Örneği

Ayıplı Araç (Seçimlik Hakların Kullanımı) İhtarname Örneği

 İhtarname

İhtar Eden            : İsim SOYİSİM TC No :

Asres :

Muhatap         : İsim SOYİSİM    TC NO :

                                    

Konu                   : …….  plakalı (Yeni Plaka No:………..) ayıplı araç için yapılan satış sözleşmesinden kaynaklı zararlarımızın tazmini talebimizden ibarettir.

Açıklamalar              :

Aramızda 26.07.2021 tarihinde ………….  plakalı ……. model Audi marka A4 model 1.6 motor, ……. şasi no’lu araç için noter huzurunda satış sözleşmesi yapılmıştır. Satıcı taraf olarak satılanda bildirdiğiniz nitelikler bulunmamaktadır. Araçta gizli ayıp sözkonusudur. Aracın ayıplı olduğunu ……..

tarihinde HGS sorgulaması yaptığımızda aracın kmsi ile oynandığını öğrendik. Söz konusu aracın nitelik ve/veya niceliğini etkileyen, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının beklediği faydaları ortadan kaldıran ve önemli ölçüde azaltan maddi, ekonomik ayıplar bulunmaktadır. Aracın satışı için http://www.sahibinden.com üzerinden verdiğiniz ilandave noter satışında “aracın km’si ni 216.000 olarak belirtmenize rağmen daha sonra km ise ile oynandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Satış ilanına koymuş olduğunuz expertiz raporunun gerçeği yansıtmadığı ve araçta gizli ayıpların bulunduğu tespit edilmiştir. Satış sözleşmesi sırasında ve öncesinde bildirilmeyen araçta Km’si  ile oynama  olduğu, aracın km sinin …….km civarında olduğu yaptırmış olduğum eksper raporunda ortaya çıkmıştır. Aracın km’si ile oynama olduğundan  tamirinin çok külfetli bir işlem olduğu motorun tamamen indirilerek tamiri gerektiği, aracın aslında belirttiğiniz şekilde ve satış ilanındaki gibi olmadığıbüyük bir kazaya karışmış olabileceği  ayrıca tramer bilgisinde ……… tarihinde aracın kmsinin 364.000 km olduğu görülmekte olup 6098 sayılı yasanın kendisine tanıdığı seçimlik hakkımı kullanmak üzere tarafınıza bildirime zorunluluğu doğmuştur.

Aracın km si ile oynanmasından kaynaklı olarak aracın motoru tamamen yaptırılmıştır. Aracın gizli ayıbından kaynaklı  yapmış olduğumuz masraf 16.000,00 TL dir.  Fatura sureti ekte sunulmuştur.Yukarıda bahsettiğimiz hukuki uyuşmazlık neticesinde genel olarak 6098 S. BK. özel olarak ise 6502 S. TKHK. Gereğince diğer seçimlik haklarımızı saklı tutarak sözleşmeden kaynaklı zararlarımızın tarafınızdan tazmini telebimizi iş bu ihtarname ile tarafınıza iletiyoruz. 

İhtarnamenin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde  araç için yapılan 16.000,00TL’lik masrafın, araç ve iş bu hukuki süreç için yapılan sair masrafların, ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizlerinin ……. adına olan  ……Bankası TR……  İban numarasına  ödenmesini talep etmekteyiz. Aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı, bu uğurda yapılacak tüm masrafların tarafınıza yükletileceğini, suç teşkil edebileceğini düşündüğümüz hal için 5207 S. TCK. – 5271 S. CMK. kapsamında şikayette bulunacağımızı bildiriyoruz. 26.10.2021

İhtar Eden

                                                         Adı-Soyadı

SAYIN NOTER;

Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba aps ile tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma verilmesini diğer nüshasının tarafınızca muhafaza edilmesini arz ve talep ederim.26.10.2021 

İhtar Eden

Adı-Soyadı

İLGİLİ ;

➡️ Ayıbın gizlenmediğinin ispat yükü satıcıda olup,  satıcı ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.

➡️ Tüketicinin ayıp nedeniyle sahip olduğu seçimlik hakları

➡️ Satılan mal için 10 yıllık garanti verilmesi ayıp ihbarının süresinde yapılması külfetini ortadan kaldırmaz

➡️ Aracın “V kayışının kopması ve motorunun kilitlenmesi-aracın tesliminden itibaren garanti süresi içerisinde araçtaki ayıbı davalıya ihbar eden davacının bu ayıptan dolayı def’i hakkı dava tarihine göre garanti süresi geçmekle sakıt olmayıp devam edeceği…

➡️ Ayıplı Araç Satışı Nedeniyle Tazminat Davası Dilekçe Örneği-Ayıp oranında satış bedelinden indirim talebi

➡️ İnternetten Yapılan Alışverişlerde Tablet, Telefon, Bilgisayar ve Akıllı Saatlerde alıcının 14 günlük cayma hakkı kaldırıldı.(İnternet üzerinden alınan herhangi bir ürünün iade edilmesi durumunda, kargo ücretini tüketici karşılayacak.(Ayıplı ürün ve yanlış ürün hariç)
Cayma Hakkına ilişkin yönetmelik 01.10.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.
Not : Tablet, Telefon, Bilgisayar ve Akıllı Saatlerde alıcının 14 günlük cayma hakkının kaldırılma tarihi 01.01.2024 tarihine ertelendi.)

➡️ Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Editör http://sanalhukuk.org

Güncel ve Güvenilir Hukuki Bilgi

Daha Fazla

+ There are no comments

Add yours